FoodPro Preloader

Ik huil na seks - Wat is er mis met me?


Na de seks, vooral als de seksuele handeling eindigt met een bevredigend orgasme, voelt een vrouw zich gewoonlijk euforisch. Voor sommige vrouwen is seksuele daad echter een emotioneel geladen ervaring die gepaard gaat met intense emoties, huilen en trage humeur. Volgens een recente studie gepubliceerd in de Sexual Medicine Review, heeft tot 46% van de vrouwen last van post-coïtale Tristesse-triestheid, vaak gepaard gaand met een neiging tot huilen en een gevoel van angst.

Na de seks, vooral als de seksuele handeling eindigt met een bevredigend orgasme, voelt een vrouw zich gewoonlijk euforisch.

Voor sommige vrouwen is seksuele daad echter een emotioneel geladen ervaring die gepaard gaat met intense emoties, huilen en trage humeur.

Volgens een recente studie gepubliceerd in de Sexual Medicine Review, heeft tot 46% van de vrouwen last van post-coïtale Tristesse-triestheid, vaak gepaard gaand met een neiging tot huilen en een gevoel van angst.

Maar wat zijn de redenen voor dit fenomeen? Is het te wijten aan een sterke "hormonale schok" die het orgasme volgt of voortkomt uit diepgewortelde onzekerheden?

Volgens kenners zijn tranen in sommige gevallen een uiting van het plezier dat de vrouw ontvangt van geslachtsgemeenschap. Deze vorm van opluchting heeft zijn eigen naam: het heet crygasme en wordt gedefinieerd als "een seksuele piek zo sterk dat deze gepaard gaat met onvrijwillig huilen, waarbij de vrouw zich gewoonlijk in een toestand van intense emotionele of fysieke nabijheid van haar partner bevindt."

Andere studies hebben gesuggereerd dat het fenomeen biologisch is, omdat de hormonen die vrijkomen tijdens het orgasme het verlies van emotionele controle voor de vrouw bevorderen.

Merk op dat, vanuit biologisch oogpunt, de geslachten heel verschillend reageren op seks. Tijdens de stimuleringsfase wordt het mannelijke lichaam overspoeld met testosteron en dopamine. Het vrouwelijk lichaam maakt, naast testosteron en dopamine, grotere hoeveelheden oxytocine en prolactine vrij dan zijn partner. Prolactine bevordert vrouwen, naast het gevoel van seksueel genot, huilen, maar dat gebeurt niet met de man. Tegelijkertijd hebben studies aangetoond dat prolactine de vrouw kwetsbaarder maakt.

Ook hebben afbeeldingen van hersenen bij vrouwen aangetoond dat elektrische signalen die tijdens het orgasme worden verzonden, bepaalde delen van de hersenen "deactiveren", inclusief frontale cortexgebieden, die bijdragen aan de beheersing van emoties.