FoodPro Preloader

Alcohol: in welk bedrag beschadigt de hersenen


Zelfs matige hoeveelheden alcohol consumeren hangt samen met een verhoogd risico voor de gezondheid van de hersenen en een snellere stopzetting van het mentale vermogen van een persoon, blijkt uit een nieuw Brits wetenschappelijk onderzoek. Eerdere studies hebben aangetoond dat zware alcoholconsumptie de gezondheid van de hersenen nadelig beïnvloedt, het geheugen verergert en de kans op dementie vergroot, maar volgens nieuw onderzoek wordt zelfs matige consumptie belast door de hersenen, terwijl wordt betwijfeld dat een glas wijn per dag kan goed zijn voor de hersenen.

Zelfs matige hoeveelheden alcohol consumeren hangt samen met een verhoogd risico voor de gezondheid van de hersenen en een snellere stopzetting van het mentale vermogen van een persoon, blijkt uit een nieuw Brits wetenschappelijk onderzoek.

Eerdere studies hebben aangetoond dat zware alcoholconsumptie de gezondheid van de hersenen nadelig beïnvloedt, het geheugen verergert en de kans op dementie vergroot, maar volgens nieuw onderzoek wordt zelfs matige consumptie belast door de hersenen, terwijl wordt betwijfeld dat een glas wijn per dag kan goed zijn voor de hersenen.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford en University College London, geleid door psychiatrisch spreker Anja Topiwala, die de publicatie publiceerde in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal, analyseerden de gegevens voor 550 middelbare leeftijd 45 jaar.

Wetenschappers hebben wekelijkse alcoholconsumptie gekoppeld aan de cognitieve / mentale prestaties van deelnemers gedurende een periode van 30 jaar (1985-2015), op basis van reguliere tests, en aan het einde van de studie werden ook magnetische beelden van hun hersenen getoond.

Er werd gevonden dat het risico van atrofie van de hippocampus in de hersenen, dat van de regio die een vitale rol speelt in het geheugen, oriëntatie in het veld, enz., Toenam naar gelang van de consumptie van alcohol. Aan de andere kant, onder degenen die geen alcohol dronken, vertoonde 35% een afname van hun hippocampus gedurende 30 jaar, bijna het dubbele (65%) voor degenen die 14 tot 21 porties alcohol dronken en zelfs nog meer (77%) voor die ze dronken meer dan 30 porties.

Met andere woorden, degenen die meer dan 30 porties alcohol per week consumeren, lopen het grootste risico. Mensen met matige consumptie (14 tot 21 porties alcohol per week) lopen echter een groter risico om atrofie te ontwikkelen in het specifieke hersengebied dan degenen die helemaal geen alcohol drinken.

Aan de andere kant vertoonden degenen die minder dan iedereen dronken (tot 7 porties per week) geen beschermende voordelen in vergelijking met degenen die zich volledig onthouden van alcohol. Daarom, in tegenstelling tot het hart waar alcohol met mate schijnt te helpen, levert het lage gebruik van de hersenen geen extra voordeel op bij onthouding.

Hogere alcoholconsumptie bleek ook te worden geassocieerd met afgenomen integriteit van de witte hersenmaterie (die ook een belangrijke rol speelt in de geest) evenals slechtere taalvaardigheden, zoals aangetoond door tests.

Wanneer b.v. deelnemers werd gevraagd om in een minuut te zeggen dat zoveel mogelijk woorden met een specifieke brief konden beginnen, zelfs degenen die niet veel dronken (zeven tot veertien porties per week) hadden gemiddeld 14% minder goede prestaties dan die ze dronken maar één drankje of niet in de week.

Andere wetenschappers leken echter behoedzaam en merkten op dat, terwijl nieuw onderzoek geloofwaardig is in zijn methodologie, het geen oorzaak-gevolg-relatie tussen matige alcohol en een slechtere gezondheid van de hersenen, maar eenvoudig een correlatie tussen hen is. Dus - met een beetje geluk - misschien doet het dit glas niet per dag pijn ...

Zie ook dit:

De virale reclame voor de rol van alcohol bij het ontstaan ​​van kanker (video)

Alcohol 'verstoort' de hartslag - in welke hoeveelheid is gevaarlijk

Borstkanker: zelfs een beetje alcohol verhoogt het risico