FoodPro Preloader

De mond heeft zijn eigen "vingerafdruk"


Bacteriën van menselijke mond zijn een soort "vingerafdruk" die het bewijs levert van de raciale en etnische afkomst van een persoon, volgens een nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE. Bacteriën van menselijke mond zijn een soort "vingerafdruk" die het bewijs levert van de raciale en etnische afkomst van een persoon, volgens een nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Bacteriën van menselijke mond zijn een soort "vingerafdruk" die het bewijs levert van de raciale en etnische afkomst van een persoon, volgens een nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Bacteriën van menselijke mond zijn een soort "vingerafdruk" die het bewijs levert van de raciale en etnische afkomst van een persoon, volgens een nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

De onderzoekers, onder leiding van de hoogleraar parodontologie, Pournima Kumar, van de Universiteit van Ohio, hebben 400 verschillende soorten bacteriën kunnen identificeren in een steekproef van 100 mensen van verschillende raciale en etnische culturen.

In het bijzonder bleek dat slechts 2% van de micro-organismen gemeenschappelijk was voor alle mensen, maar zelfs zij waren in een andere verhouding tot elke stamgroep.

"Het is de eerste keer dat iemands etnisch-culturele achtergrond een sleutelfactor is bij het bepalen welke microbes iedereen in zijn of haar mond draagt, " zei hoofdonderzoeker Pournima Kumar .

Slechts 2% van de soorten micro-organismen werd gedetecteerd bij alle mensen, maar zelfs in elke racegroep zijn ze in verschillende verhoudingen. De onderzoekers ontdekten dat elk van deze groepen zijn eigen specifieke microbiële 'handtekening' heeft.

In het onderzoek gebruikten wetenschappers verfijnde DNA-technieken om de genomen van verschillende orale microbiële soorten te bestuderen.

De bacteriële 'gemeenschap' in één mond voorspelt de raciale en etnische cultuur van iemand met een gemiddeld slagingspercentage van 62%, maar in sommige gevallen, zoals Afro-Amerikanen, bereikt het succes de indrukwekkende 100%, terwijl de blanken dalen tot 50% .

Tegelijkertijd geeft onderzoek antwoord op de vraag waarom sommige groepen van de bevolking vatbaarder zijn voor tandvleesaandoeningen en laat zien dat het niet geschikt en effectief is voor iedereen, gezien de verschillende microbiële 'ecosystemen', dezelfde tandheelkundige behandeling.

Tot slot is meer dan 60% van de orale bacteriën die door onderzoekers zijn gevonden nog nooit bestudeerd en tot nu toe genoemd omdat ze niet in het laboratorium konden worden gekweekt. Iedereen bleek gemiddeld zo'n 150 verschillende soorten micro-organismen in zijn mond te hebben.