FoodPro Preloader

Ze 'dragen' nieuwe oogcellen voor transplantaties


Wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om met succes nieuwe cellen in het oog te printen die gebruikt kunnen worden om blindheid te behandelen. Wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om met succes nieuwe cellen in het oog te printen die gebruikt kunnen worden om blindheid te behandelen

Wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om met succes nieuwe cellen in het oog te printen die gebruikt kunnen worden om blindheid te behandelen.

Wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om met succes nieuwe cellen in het oog te printen die gebruikt kunnen worden om blindheid te behandelen.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben de baanbrekende techniek toegepast op dierlijke cellen, waardoor de theorie in actie is gekomen. Ze stellen dat de methode de weg opent voor nieuwe therapieën die worden aangeboden aan mensen met weefselbeschadiging achter in het oog.

De methode zal worden toegepast met behulp van de eigen cellen van de patiënt, maar verdere klinische onderzoeken zijn vereist voordat deze bij mensen worden getest.

De resultaten van de eerste tests tonen aan dat de speciale printer kan worden gebruikt om twee soorten cellen van de retina af te drukken (ganglioncellen en gliacellen). Deze cellen dragen informatie over van het oog naar specifieke delen van de hersenen terwijl ze de neuronen ondersteunen en beschermen.

De afgedrukte cellen bleken gezond en konden overleven en zich ontwikkelen in het laboratorium.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Biofabrication, toont voor de eerste keer dat cellen van het centrale zenuwstelsel met succes kunnen worden afgedrukt met behulp van een speciale printer. Het uiteindelijke doel van het onderzoeksteam is om deze cellen te gebruiken om het netvlies te repareren.