FoodPro Preloader

Omhelzen preventieve maatregel tegen ... griep!


Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de Psychological Science Review, hebben degenen die de tedere knuffels van hun geliefden missen, meer kans om ziek te worden en zelfs meer ernstige griep- of verkoudheidsverschijnselen te ontwikkelen. Volgens het TIME-rapport kwam deze paradoxale conclusie van onderzoekers van de Carnegie Mellon University in de VS na het bestuderen van de relatie van knuffelen - als een teken van steun vanuit de sociale omgeving - met griep

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de Psychological Science Review, hebben degenen die de tedere knuffels van hun geliefden missen, meer kans om ziek te worden en zelfs meer ernstige griep- of verkoudheidsverschijnselen te ontwikkelen.

Volgens het TIME-rapport kwam deze paradoxale conclusie van onderzoekers van de Carnegie Mellon University in de VS na het bestuderen van de relatie van knuffelen - als een teken van steun vanuit de sociale omgeving - met griep.

Eerdere studies hebben aangetoond dat sterke sociale banden beschermen tegen stress, angst en depressie, en daarom wilden de onderzoekers overwegen of het ook een schild is voor niet-geestesziekten.

In een periode van twee weken woonden dagelijks 400 vrijwilligers de sociale steun in die ze in hun nabije omgeving genieten. Ze vroegen hen elke dag of ze geknuffeld werden of dat ze spanningen en controverses ervoeren. Ze hebben ook het griep- of verkoudheidsvirus met speciale druppels toegediend en ze een week in een quarantaine geplaatst in een hotel.

Houd er rekening mee dat alle vrijwilligers werden gecompenseerd voor hun deelname aan de studie, zoals een van de auteurs van de studie, Sheldon Cohen, hoogleraar psychologie aan Carnegie Mellon, opmerkt.

Aan het einde van het experiment bleek dat degenen die zwaarder werden ook degenen waren die het meest verstoken waren van omhelzing en degenen die vonden dat ze niet de gewenste ondersteuning genoten van hun sociale omgeving.

Een omhelzing heeft een positief effect op de psychologische toestand van het individu en bestrijdt stress, zodat het immuunsysteem beter werkt en de pathogenen effectiever afstoot.

Wat betreft de ideale "dosering" die nodig is om niet ziek te worden, zegt Cohen "slechts één knuffel per dag is voldoende".