FoodPro Preloader

Houd je geest bezig om dementie uit te stellen


Dagelijkse brainstormsessies, zoals lezen, werken, socialiseren en het gebruik van de computer zijn noodzakelijke beschermende maatregelen op alle leeftijden om de eerste tekenen van dementie uit te stellen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Een nieuwe studie gepubliceerd in JAMA Neurology toont aan dat mensen van 70 tot 80 die geen enkele vorm van dementie hebben, ook degenen zijn met het hoogste niveau van onderwijs en degenen die eerder het meest veeleisende intellectuele werk hadden

Dagelijkse brainstormsessies, zoals lezen, werken, socialiseren en het gebruik van de computer zijn noodzakelijke beschermende maatregelen op alle leeftijden om de eerste tekenen van dementie uit te stellen, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Een nieuwe studie gepubliceerd in JAMA Neurology toont aan dat mensen van 70 tot 80 die geen enkele vorm van dementie hebben, ook degenen zijn met het hoogste niveau van onderwijs en degenen die eerder het meest veeleisende intellectuele werk hadden. Bij deze personen vinden geheugen- en mentale verwerkingsproblemen tot 9 jaar later plaats.

"We weten dat de mentale cultuur het begin van mentale achteruitgang vertraagt, maar tot dusverre is niet gekwantificeerd hoeveel deze activiteiten werkelijk doen, " zegt Prashanthi Vemuri, Mayo Clinic, een van de auteurs van het onderzoek.

Factoren zoals onderwijs en werk in de eerste decennia van het leven, en activiteiten die de komende jaren intellectuele vaardigheden gebruiken, spelen een zeer belangrijke rol, zei de onderzoeker bij Reuters.

Om de bijdrage van intellectuele activiteiten aan de vertraging van dementie te beoordelen, gebruikten de onderzoekers speciale vragenlijsten.

Zowel mannen als vrouwen die jarenlang hadden gestudeerd en een veeleisende baan hadden (bijvoorbeeld een arts), ervoeren de eerste tekenen van cognitieve achteruitgang ongeveer vijf jaar later dan de rest van de deelnemers. Maar zelfs degenen die in de komende jaren van hun leven interessante hobby's hadden gekozen, leken het begin van de toestand met ongeveer drie jaar uit te stellen.